Drömmer du om ett eget företag eller har du hamnat i en situation då du behöver starta företag? Att ha ett eget företag är ett bra sätt att både förbättra ekonomin, få mer frihet och ha flera ben att stå på.

Flera ekonomiska ben

Det flesta svenskar har bara en inkomstkälla: sin lön. Som par har man förvisso två inkomstkällor, men återigen är det oftast bara lön från ett fast arbete. Om det uppstår en kris, som coronapandemin eller liknande ekonomisk kris, så kan det snabbt gå utför. Särskilt om man har mycket lån eller utgifter. Då är det smart att ha två inkomstkällor: både lön och ett företag. Förutom att naturligtvis ha sparade pengar på banken. Även om du har fast anställning kan det vara förnuftigt att driva ett företag vid sidan om.

Enskild firma eller aktiebolag

Den enklaste företagsformen heter enskild firma och går på ditt personnummer. Vare sig du planerar att starta en byggfirma, vara marknadsföringskonsult på nätet eller städa, så räcker det med en enskild firma. Om din plan är att driva ett stort företag med anställda kan det vara mer aktuellt med ett aktiebolag. Fördelen med en enskild firma är att det är väldigt enkelt att starta och kräver inget startkapital. Det negativa är att du och firman är samma juridiska person. Går firman i konkurs, går du i konkurs. Behöver du ta stora lån för ditt företag kan det var klokare att starta ett aktiebolag som är en egen juridisk person. Då behöver du inte vara orolig för att gå i konkurs.

Företagsidé

Vissa personer startar företag för att de vill arbeta med något särskilt, som fotografi, driva restaurang eller ha en ekonomibyrå. Andra startar företag för att de känner att de vill ha en backup i livet. Om du är skicklig på något, som att städa, köra bil eller har kunskaper inom ett särskilt område, så kan du arbeta extra med det genom ditt företag. Det är ett smart sätt att förbättra ekonomin. Det är många som tänker att du måste ha en särskild utbildning för att kunna tjäna pengar som företagare, men sanningen är att det behöver du inte. Är du praktiskt lagd kan du tjäna väldigt bra genom att utföra jobb som andra inte vill göra. Är du också ekonomiskt smart så kan du få en riktigt bra inkomst.