Det finns mycket du kan göra för att förbättra din ekonomi med början redan idag. Hur vår ekonomiska situation beror på flera faktorer, din inkomst och dina vanor har särskilt stor påverkan.

1# Bli medveten om dina ekonomiska vanor

Det som påverkar vårt liv absolut mest är våra vanor. Goda vanor likväl som ovanor. Många gånger är vi inte ens medvetna om våra vanor, utan vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort. För att kunna förändra din ekonomiska situation måste du först bli medveten om dina ekonomiska vanor. Hur hanterar du pengar? Varför hanterar du pengar på det viset? Vilka känslor får du av räkningar? Kommer du från ett hem där man har samtalat om pengar? Från ett hem med god ekonomi eller från ett hem där man alltid har behövt vända på slantarna? Dessa saker påverkar dina vanor, likväl som hur mycket du påverkas av reklam, vad andra säger och stress.

2# Se över din ekonomi

För att kunna förbättra din ekonomi måste du ha koll på den. De flesta av oss vet hur mycket som vi får in: lön och eventuella bidrag. Däremot är det inte alltid som vi har koll på våra utgifter. Hur stora är dina utgifter egentligen? Vad vi betalar i hyra/amortering och andra viktiga räkningar brukar vi ha koll på. Men det är många som glömmer bort alla små utgifter som tillsammans kan bli väldigt stora. Appar, prenumerationer, mat och fika ute på stan och dyra kreditlån.

3# Gör en budget

För att få kontroll över dina utgifter behöver du göra en budget. Besluta hur mycket mat, kläder, bränsle och annat får kosta per månad.

4# Spara

Det första du behöver göra är att spara ihop en nödbudget, ifall du inte redan har mellan 30 000-70 000 kronor på kontot. Alla bör ha en sparad slant på kontot för utgifter. Egentligen är 70 000 kronor alldeles för lite. Men om du inte har något sparat alls, så kan det vara klokare att börja spara ihop en mindre summa och kännas att du lyckas, än att försöka spara ihop 100 000 kronor på en gång.

5# Betala av på lånen

När du har sparat ihop pengar är det dags att börja betala av dina lån. Samtidigt som du betalar av dina lån, kan du naturligtvis också fortsätt att spara. Bra ekonomi förutsätter faktiskt små eller inga lån alls.

6# För lite pengar?

Om du har svårt att spara och betala av på lånen, så innebär det att du troligtvis har för lite inkomst. Då kan det vara smart att gå ut på Platsbanken för att leta ett nytt jobb eller hitta ett extrajobb. Om du har mycket lån kan du faktiskt behöva jobba extra för att snabbare få undan lånen och äntligen känna att du kommit på plan mark.

7# Investera

För att förbättra din ekonomi måste du investera. När du har fått undan mycket av lånen och har ett sparat kapital på bankkontot, kan du börja köpa aktier och fonder.