Ibland kan man behöva låna pengar för att få råd med något viktigt. De flesta behöver låna för att köpa hus och för att studera.

Låna till studier

Idag har så gott som alla svenskar lån. Naturligtvis är det bättre att inte ha någon lån, men genom att låna pengar får vi möjlighet att köpa ett hus eller studera. Om du har kommit in på en utbildning, som sjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet, så är det ju en investering att du lånar pengar så att du kan studera. Genom din utbildning kommer du kunna få ett bra jobb och sedan betala tillbaka pengarna.

Låna till bostadsköpet

De flesta behöver låna för att kunna köpa hus eller lägenhet. När du sedan säljer din bostad kommer du förhoppningsvis gå med vinst. På sätt och vis blir bostadsköpet en investering: istället för att du betalar till en hyresvärd så betalar du till dig själv. Om du lyckas betala av på hela bostadslånet, så kommer du ha ett väldigt billigt boende. Mycket billigare boende än om du aldrig hade tagit ett lån för att kunna köpa din alldeles egna bostad. Om du äger ett hus kan du ju också enkelt hyra ut ett rum, så blir det ditt hus även en inkomstkälla.