Bilar är bekväma, men verkligen inte gratis. Om du behöver äga egen bil finns det mycket du kan göra för att förbättra din ekonomi.

Bilen: en utgift

Om du blivit arbetslös eller sjukskriven och snabbt behöver förbättra din ekonomi, så kan det smartaste sättet vara att helt enkelt sälja din bil. Det är inte alla som har möjlighet att sälja bilen, men om du bor så att du kan åka kollektivtrafik, så kan du omgående spara mycket pengar. En bil är en riktig pengatjuv. Den kostar i inköp, många har en bil på avbetalning, den ska ha försäkring, behöver bränsle för att fungera och går emellanåt sönder. Om du behöver ha bil kan det vara klokt att du sätter dig ner och se hur mycket din bil egentligen kostar. Har du en för dyr bil? Det är inte förnuftigt om utgifter och inkomster nuddar varandra. Då kan det vara dags att sälja bilen och köpa en billigare variant.

Billig bil

Om din bil är en stor utgiftskälla för dig kan det vara klokt att läsa biltidningen Vi bilägare för att hitta en bil som passar just din prisklass. Hur mycket du kan betala per månad i billån? Kan du rentav betala bilen kontant, vilket är det bästa. Tänk även igenom huruvida du ska ha hel-, halv- eller bara trafikförsäkring. När du köper bil är det klokt att satsa på en bil som är så bränslesnål som möjligt och som har låg skatt. Kör du väldigt mycket, alltså längre sträckor, så kan det ändå vara klokt att köpa en dieselbil. Dieselbilen beskattas mer än bensinbilen, men de drar mindre. Tänk också på att köra så miljövänligt som möjligt. Då kommer du både spara pengar och göra klimatet en tjänst.